DVANÁCT LET PLNÝCH FLORBALU, ZÁBAVY A PŘÁTELSTVÍ

24. června 2020
DVANÁCT LET PLNÝCH FLORBALU, ZÁBAVY A PŘÁTELSTVÍ

Texas je na florbalové mapě České republiky od roku 2008. Úvodních sedm let existence ho reprezentoval jediný tým. Muži, posléze známí jako „Muži A“. Právě tento kádr, tak jak jste ho s každoročními kosmetickými změnami znali, po dvanácti letech končí. Do nového ročníku totiž vstoupí zcela nové „áčko“.

Po sezoně 2007/08 se kamarádi, kteří spolu do té doby nastupovali v mládežnických týmech Chodova, z různých důvodů na Jižním Městě rozhodli nepokračovat. S florbalem ale končit nechtěli a florbalem se chtěli především bavit, takže založili vlastní klub. Rozdělili si mezi sebou funkce a začali hrát pod názvem FBC Texas.

Někteří byli u zrodu, ale v klubu dlouho nevydrželi, jiní se stali dlouholetými oporami. Texasané nejnižší soutěží prosvištěli s bilancí osmnácti výher ve dvaceti zápasech. O góly se starala především čtveřice Petr Kukačka, Ladislav Hrma, Vítek Dittrich a Pavel Harouš. V defensivním bloku zářili hlavně Petr Kuška s Honzou „Wildou“ Valentou a v brance chytali spolehlivě Zdeněk Princ s Davidem Krystýnkem.

Postupně se do týmu zapracovaly posily z plzeňského kraje, především z Domažlic. Právě tam muži v prvních letech absolvovali turnaje a po večerech se bavili v místních putykách. Západočeské akvizice se naplno projevily o rok později. Václav Cihla kraloval kanadskému bodování a později převzal trenérské povinnosti, výrazní byli také Bedřich Roskovec s Davidem Hlaváčkem. Texas nepostoupil hned, ale o rok později se už s Tomášem Spurným v sestavě dostal opět o ligu výš.

Jenže v ní spadl až na samé dno. Náročnější soupeři a slabá docházka zapříčinily vůbec nejhorší sezonu dvanáctileté historie. Téměř polovinu z 69 gólů nastřílel kanonýr Harouš, ostatní zůstali za očekáváním a museli se smířit s pouhými třemi výhrami z 24 zápasů, suverénně posledním místem a sestupem.

V následujících dvou letech byl mužský tým výrazně posílen. Do kádru se postupně zapracovaly dlouholeté opory včetně historicky nejproduktivnějšího hráče Martina Vichnara, brankářské jistoty Martina Šimůnka a pozdějšího kapitána Michala Sládka. Trenérské žezlo převzal po Cihlovi Petr Kuška a Texas se po okamžitém postupu na delší dobu usadil ve druhé nejvyšší regionální soutěži.

V sezoně 2014/15 zasáhla „kovboje“ finská kometa. Johana Kangase přivedl do týmu Vojtěch Buřič, který po jeho boku prožil florbalové znovuzrození. Kangas dominoval - ve 20 zápasech nastřílel 26 gólů a se 43 body v jedné sezoně stanovil rekord, který už nikdo nepřekonal. Finovu kariéru v Texasu bohužel záhy utnuly chronické problémy s kolenem. 

Dalším přelomovým ročníkem byl hned ten následující. Texas se rozšířil o ženskou a mládežnickou složku a muže to vybičovalo k výjimečným výkonům. Posíleni o produktivního Vojtěcha Mlnáříka a na hřišti skutečně nepřehlédnutelného Jiřího Petra dokonce v jednu chvíli kralovali tabulce a nakonec postoupili z druhého místa do nejvyšší regionální ligy.

Prvním nehrajícím koučem texaské historie se po odstoupení Kušky stal Ladislav Hrma a jeho svěřenci pokračovali v krasojízdě. V náročnější konkurenci opět okupovali přední pozice. I přes nejnižší počet nastřílených branek ze všech třinácti družstev si poprvé v historii zajistili celostátní soutěž!

O tři nováčky posílený tým zahájil divizní boje nad očekávání. Dlouhodobě produktivní sehranou dvojici Vichnar - Mlnářík doplnil kanonýr David Musil a tato trojice v úvodu sezony táhla Texasany spolu se spolehlivě chytající dvojicí Martinů Šimůnka s Murínem za udržením, ale postupem času přišel pád na poslední místo tabulky a sestup.

Poslední dva roky strávilo mužské „áčko“ s novým názvem Texas Longhorns v nejvyšší regionální soutěži, ale stále více se začal projevovat faktor nedostatku lidí. Ladislav Hrma se rozhodl soustředit výhradně na ženský tým a předal trenérské žezlo dvojici Petr / Sládek. Většina hráčů už měla nejlepší léta za sebou, z průměru vybočovali snad pouze Petr Novickij s Josefem Adamíkem, kteří zaznamenali nejproduktivnější období. 

Z party studentů bez výraznějších povinností se postupně stal tým, kde převažovali muži s pracovními povinnostmi a rodinami. Základem byla stále parta, ale už nebylo tolik času na společné zážitky. Po předchozí nedohrané sezoně se stala situace prakticky neudržitelnou a tak se zástupci dohodli na konci původního týmu. 

Texas A z florbalové mapy nemizí. Budou ho nově reprezentovat naděje Panthers Praha pod názvem Sépiáci Texas Longhorns. 

Úvodních dvanáct let texaských mužů bylo plných florbalu, zábavy a hlavně přátelství. Protože o tom Texas byl, je a bude i nadále…