Trenér brankářů Pepa Bína: Gólman dokáže týmu vyhrát nebo také prohrát zápas.

19. dubna 2019
Trenér brankářů Pepa Bína: Gólman dokáže týmu vyhrát nebo také prohrát zápas.

Během sezóny se zapojil do trenérského týmu Josef Bína, který se začal starat o mladé naděje v maskách. Nastal čas vyzpovídat i jeho.

1) O gólmanech se říká, že mají svůj svět. Je to pravda?

Ano, gólmani jsou jiní. Znáte snad někoho, kdo na sebe nechá dobrovolně střílet?:-)
Jsou to individuální hráči v kolektivním sportu. Gólman dokáže týmu vyhrát nebo také prohrát zápas. Musí být flegmatický, soustředit se především na svůj výkon a nenechat se rozhodit, když dostane gól.

2) Kdo je vlastně Pepa Bína?

Jeden z největších florbalových brankářů, co se týče postavy :-)
S florbalem jsem začal až ve 14 letech ve Sportcentru 2000. Dále jsem hrál za juniorské áčko Sparty, brandýský Falcon a nyní jsem v legendární Traverze Mukařov. Během 5 sezón se nám podařilo 3x vyhrát Národní ligu a v českém florbalovém rybníčku jsme už zavedený pojem. Úspěšně vymetám turnaje ve florbalových nájezdech, což je má specialita, a loni se nám povedlo vyhrát dokonce mistrovství v nájezdech.

3) V Texasu ses začal starat o mladé brankařské naděje. Jak k tomu došlo?

Oslovil mě předseda klubu, kamarád a také kolega Láďa Hrma, zda bych chtěl předávat své gólmanské řemeslo maskované mládeži v Texasu. Jelikož jsem už dříve mladé gólmany trénoval v jiných týmech, neváhal jsem a rád nabídku přijal.

4) Jak tréninky vypadají?

Začneme klasicky protažením a zahřátím. Pak cvičení s míčky ve dvojicích a následně se jde do branek. U mladých gólmanů a gólmanek je důležité zaměřit se na základní dovednosti jako jsou přesuny, správný postoj a technika chytání. Poté můžeme navazovat dalšími činnostmi jako je vykrývání úhlů, výhozy nebo třeba moje oblíbené chytání nájezdů. Snažím se, aby si čas v brance všichni spravedlivě rozdělili.

5) Co by si poradil mladým gólmanům?

Sport, florbal a především gólmanské řemeslo by je mělo bavit. Ať si nic nedělají z nějakého toho gólu v síti, ale naopak ať mají radost z každého podařeného zákroku, tréninku, zápasu.